PODPROGRAM 2020
CELEM PROGRAMU jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom naszego regionu pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2020 – wrzesień 2021, a jej celami szczegółowymi są:
- organizacja i koordynacja sieci dystrybucji pomocy żywnościowej składającej się z organizacji partnerskich lokalnych, zwanych dalej OPL, zgodnie z zasadami PO PŻ,
- racjonalne zagospodarowanie artykułów spożywczych otrzymanych z OPO oraz z innych źródeł, na potrzeby udzielania pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym,
- przekazywanie artykułów spożywczych osobom zakwalifikowanym do otrzymania pomocy żywnościowej zgodnie z zasadami PO PŻ,
- prowadzenie działań w ramach środków towarzyszących wśród osób najbardziej potrzebujących zakwalifikowanych do objęcia pomocą żywnościową, mających na celu włączenie społeczne.
OKRES DYSTRYBUCJI ŻYWNOŚCI: grudzień 2020 – wrzesień 2021
Pomoc żywnościowa dystrybuowana jest przez Zarząd Okręgowy PKPS w Sieradzu do Organizacji Partnerskich Lokalnej [OPL] na terenie powiatów: Sieradzkiego, Poddębickiego, Wieruszowskiego, Wieluńskiego, Pajęczańskiego i Radomszczańskiego, które przekazują żywność bezpośrednio do osób potrzebujących.
Pomoc trafiać będzie do ograniczonej liczby osób znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji życiowej, określonej przesłankami z art. 7 ustawy o pomocy społecznej oraz poziomem dochodów odniesionych do procentowej wartości odpowiedniego kryterium dochodowego określonego w tej ustawie – których dochód nie przekracza 220% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej, tj. do:
1542,20 PLN dla osoby samotnie gospodarującej,
1161,60 PLN dla osoby w rodzinie.
Pomoc udzielana będzie w postaci artykułów spożywczych lub posiłków, które będą przekazywane osobom najbardziej potrzebującym bezpłatnie.
SPOSÓB KWALIFIKACJI:
OPS – wydaje osobom potrzebującym skierowania do otrzymania pomocy żywnościowej lub przekazuje OPL listy osób zakwalifikowanych do pomocy POPŻ, pod warunkiem uzyskania zgody tych osób;
OPL – mogą w swoich siedzibach przyjmować oświadczenia od osób kwalifikujących się do przyznania pomocy żywnościowej [załącznik nr 5 do Wytycznych]. Oświadczenia wraz z wypełnionym skierowaniem przekazywane będą do OPS, następnie OPS wystawia skierowania, które będą przekazane do OPL;
OPL – mogą samodzielnie kwalifikować wyłącznie osoby bezdomne do udziału w POPŻ na podstawie podpisanego oświadczenia [zał. nr 6 do Wytycznych].
WYKAZ OPL Z DANYMI TELEADRESOWYMI WSPÓŁPRACUJĄCYCH Z OPR SIERADZ:
Lp. |
Nazwa Ośrodka |
Adres |
Telefon/Fax |
1 |
GOPS BIAŁA |
98-350 Biała Druga 4b |
tel/fax. 43 841 90 02 |
2 |
GOPS BOLESŁAWIEC |
98-430 ul. Rynek 1 |
tel. 62 781 50 53 |
3 |
GOPS BRZEŻNIO |
98-275 ul. Wspólna 44 |
tel. 43 820 32 11 fax. 43 820 36 71 |
4 |
GOPS BURZENIN |
98-260 ul. Sieradzka 15/2 |
tel/fax. 43 820 03 92 |
5 |
GOPS CZARNOŻYŁY |
98-310 Czarnożyły 48 |
tel. 43 841 62 97 fax. 43 841 62 81 |
6 |
GOPS CZASTARY |
98-410 ul. Wolności 29 |
tel/fax. 62 784 31 12 fax. 62 784 64 70 |
7 |
GOPS DALIKÓW |
99-205 ul. Plac Powstańców 1 |
tel. 43 678 01 23 wew. 14 fax. 43 678 01 83 |
8 |
GOPS DOBRYSZYCE |
97-505 ul. Wolności 8 |
tel. 44 681 14 27 wew. 3 |
9 |
MGOPS DZIAŁOSZYN |
98-355 ul. Grota Roweckiego 1 |
tel. 43 841 36 56 fax. 43 843 74 40 |
10 |
GOPS GALEWICE |
98-405 ul. Wieluńska 5 |
tel. 62 783 86 00 fax. 62 783 86 01 |
11 |
GOPS GOMUNICE |
97-545 ul. Ar. Krajowej 30 |
tel. 44 684 24 85, 44 685 02 45 wew. 219 |
12 |
MOPS KAMIEŃSK |
97-360 ul. Wieluńska 50 |
tel. 44 681 76 16 |
13 |
GOPS KIEŁCZYGŁÓW |
98-358 ul. Tysiąclecia 25 |
tel. 43 842 50 22 |
14 |
GOPS KLESZCZÓW |
97-410 ul. Osiedlowa 2 |
tel. 44 731 36 34 |
15 |
GOPS KLONOWA |
98-273 ul. Ks. Józefa Dalaka 2 |
tel/fax. 43 820 84 93 wew. 17,18,19 |
16 |
GOPS KONOPNICA |
98-313 ul. Rynek 15 |
tel. 43 842 44 19 wew.113 fax. 43 842 44 90 |
17 |
GOPS LGOTA WIELKA |
97-565 ul. Radomszczańska 60 |
tel. 44 680 13 82 |
18 |
GOPS LUTUTÓW |
98-360 ul. Klonowska 8 |
tel/fax. 43 871 41 31 |
19 |
GOPS ŁADZICE |
97-561 ul. Wyzwolenia 36 |
tel. 44 684 08 28, 684 08 20 |
20 |
GOPS ŁUBNICE |
98-432 ul. Gen. W. Sikorskiego 102 |
tel/fax. 62 784 70 23 |
21 |
GOPS MOKRSKO |
98-345 Mokrsko 233 |
tel. 43 886 32 66 |
22 |
GOPS NOWA BRZEŹNICA |
98-331 ul. Kościuszki 103 |
tel. 34 311 96 70 wew. 218 fax. 34 346 11 20 |
23 |
GOPS OSJAKÓW |
98-320 ul. Wieluńska 11/8 |
tel/fax. 43 842 34 20 |
24 |
GOPS OSTRÓWEK |
98-311 Ostrówek 115 |
tel/fax. 43 841 50 93 |
25 |
MGOPS PAJĘCZNO |
98-330 ul. Parkowa 8/12 |
tel. 34 311 10 13 fax. 34 311 21 35 |
26 |
GOPS PĘCZNIEW |
99-235 ul. Główna 10/12 |
tel. 43 678 17 49 |
27 |
MGOPS PODDĘBICE |
99-200 ul. Łódzka 17/21 |
tel/fax. 43 678 47 88 |
28 |
GOPS SIEMKOWICE |
98-354 ul. Plac Wolności 1 |
Tel. 43 841 72 85 |
29 |
GOPS SKOMLIN |
98-346 ul. Trojanowskiego 1 |
tel. 43 886 45 20 |
30 |
GOPS SOKOLNIKI |
98-420 ul. Parkowa 6/3 |
tel. 62 784 61 90 |
31 |
GOPS STRZELCE WIELKIE |
98-337 ul. Częstochowska 14 |
tel. 34 311 07 78 wew. 216,227 |
32 |
GOPS SULMIERZYCE |
98-338 ul. Urzędowa 1 |
tel. 44 684 60 56 wew. 102 |
33 |
MOPS WARTA |
98-290 ul. Kpt. St. Skarżyńskiego 12 |
tel/fax. 43 829 40 29 |
34 |
MGOPS WIERUSZÓW |
98-400 ul. Rynek 21 |
tel. 62 784 15 54 fax. 62 784 11 99 |
35 |
GOPS WIERZCHLAS |
98-324 ul. Szkolna 7 |
tel. 43 886 61 11 |
36 |
GOPS WRÓBLEW |
98-285 Wróblew 15 |
tel. 43 828 66 16(17-sala) |
37 |
GOPS ZADZIM |
99-232 Zadzim 44 NIP 828 13 56 281 |
tel. 43 678 66 74 |
38 |
PKPS ZM-G WIELUŃ |
98-300 ul. Kilińskiego 23 |
tel. 43 843 50 44 |
39 |
PKPS ZM ZDUŃSKA WOLA |
98-220 ul. Łaska 54 |
tel. 43 823 24 20 |
40 |
GOPS Wartkowice |
99-220 ul. Legionów Polskich 1 |
tel. 43 678 58 27 |
Mieszkańcy miasta Sieradza i gminy miejskiej Sieradz obsługiwani są przez OPR Sieradz.
W przypadku gdy liczba osób uprawnionych do pomocy żywnościowej zgłaszających się w trakcie realizacji Podprogramu 2020 jest większa niż do danej OPR/OPL będzie większa niż planowana, Instytucja Zarządzająca dopuszcza zmniejszenie zestawu rocznego dla 1 osoby, nie więcej jednakże niż do 70% jego całkowitej ilości (tj. do ok. 30kg). W zestawie należy w miarę możliwości uwzględnić produkty ze wszystkich 7 grup artykułów spożywczych. W przypadku rodzin z dziećmi dopuszcza się zwiększenie liczby opakowań artykułów spożywczych. W uzasadnionych przypadkach i sytuacjach (np. stan zdrowia lub indywidualne potrzeby żywnościowe), można zmienić artykuł spożywczy na inny w odpowiedniej proporcji lub zwiększyć liczbę opakowań artykułów spożywczych.
Definicja paczki żywnościowej dla 1 odbiorcy końcowego – zestaw minimum kilku (tj. co najmniej trzech) artykuły spożywcze z różnych grup towarowych, wydanych jednorazowo, a wchodzących w skład zestawu ustalonego przez IZ dla całego Podprogramu 2020:
Lp. |
Nazwa artykułu spożywczego |
Liczba opakowań na osobę |
Wielkość opakowań jednostkowych (kg/l) |
Ilość artykułu spożywczego na osobę (kg/l) |
1. |
Groszek z marchewką |
8 |
0,4 |
3,2 kg |
2. |
Koncentrat pomidorowy |
7 |
0,16 |
1,12 kg |
3. |
Buraczki wiórki |
4 |
0,35 |
1,40 kg |
4. |
Powidła śliwkowe |
5 |
0,3 |
1,50 kg |
5. |
Mus jabłkowy |
3 |
0,48 |
1,44 kg |
6. |
Fasolka po bretońsku |
3 |
0,5 |
1,50 kg |
7. |
Makaron jajeczny świderki |
10 |
0,5 |
5 kg |
8. |
Płatki owsiane |
2 |
0,5 |
1 kg |
9. |
Ryż biały |
2 |
1 |
2 kg |
10. |
Kasza jęczmienna |
3 |
0,5 |
1,5 kg |
11. |
Herbatniki maślane |
2 |
0,2 |
0,4 kg |
12. |
Mleko UHT |
7 |
1 |
7 l |
13. |
Ser podpuszczkowy dojrzewający |
4 |
0,4 |
1,6 kg |
14. |
Szynka drobiowa |
8 |
0,3 |
2,4 kg |
15. |
Szynka wieprzowa mielona |
4 |
0,3 |
1,2 kg |
16. |
Pasztet drobiowy |
2 |
0,16 |
0,32 kg |
17. |
Filet z makreli w oleju |
7 |
0,17 |
1,19 kg |
18. |
Cukier biały |
4 |
1 |
4 kg |
19. |
Miód nektarowy wielokwiatowy |
1 |
0,5 |
0,5 kg |
20. |
Olej rzepakowy |
4 |
1 |
4 l |
21. |
Kawa zbożowa rozpuszczalna |
|
|
|
|
Suma |
9 opakowania |
|
42,27 kg |
DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE
OPR Sieradz realizuje dystrybucję art. spożywczych wśród osób najbardziej potrzebujących, realizuje działania towarzyszące dla osób korzystających z terenu miasta i gminy Sieradz, a także jest realizatorem tych działań w OPL-ach. Działania towarzyszące mają na celu wzmocnienie samodzielności i kompetencji w prowadzeniu gospodarstwa domowego.
- działania kulinarne dla różnych grup wiekowych z udziałem ekspertów kulinarnych
- działania dietetyczne i dotyczące zdrowego odżywiania
- programy edukacyjne z zakresu zdrowego odżywiania
- programy edukacji ekonomicznej, nauka, tworzenie, realizacji i kontroli budżetu domowego, ekonomicznego prowadzenie gospodarstwa domowego z uwzględnieniem wszystkich finansowych i rzeczowych dochodów rodziny, w tym darów żywnościowych
- inne działania o charakterze indywidualnym i zbiorowym, charakterze akcyjnym lub cyklicznym, mające na celu włączenie społeczne najbardziej potrzebujących
Dopuszcza się prowadzenie działań w ramach środków towarzyszących w sposób zdalny. Możliwe jest również realizowanie działań poprzez udostępnianie różnego rodzaju publikacji, materiałów elektronicznych lub drukowanych skierowanych bezpośrednio do odbiorców. Działania towarzyszące, które będą realizowane stacjonarnie muszą być prowadzone z zachowaniem środków bezpieczeństwa.
Harmonogram planowanych działań:
Styczeń
Brzeźnio 14.01.2021r. w godz. 10:00 – 15:00
działania kulinarne, działania dietetyczne, edukacja na temat racjonalnego gospodarowania żywnością
Sieradz (miasto) 20-21.01.2021r. w godz. 11:00 – 13:00
działania kulinarne
Lututów 25.01.2021r. w godz. 10:00 – 15:00
edukacja nt. racjonalnego gospodarowania żywnością, działania kulinarne, działania dietetyczne
Klonowa 26.01.2021r. w godz. 11:00 – 13:00
działania kulinarne
Biała 27.01.2021r. w godz. 10:00 – 14:00
działania kulinarne, działania dietetyczne, edukacja nt. racjonalnego gospodarowania żywnością
Czarnożyły 28.01.2021r. w godz. 10:00 – 15:00
działania kulinarne, działania dietetyczne, edukacja nt. racjonalnego gospodarowania żywnością
Kiełczygłów 29.01.2021r. w godz. 10:00 – 15:00
działania kulinarne, działania dietetyczne, edukacja nt. racjonalnego gospodarowania żywnością
Luty
Sieradz (miasto) 01.02.2021r. w godz. 10:00 – 15:00
działania kulinarne, działania dietetyczne, edukacja nt. racjonalnego gospodarowania żywnością
Sieradz (gmina) 02.02.2021r. w godz. 10:00 – 15:00
działania kulinarne, działania dietetyczne, edukacja nt. racjonalnego gospodarowania żywnością
Pęczniew 04.02.2021r. w godz. 10:00 – 15:00
działania kulinarne, działania dietetyczne, edukacja nt. racjonalnego gospodarowania żywnością
Zadzim 05.02.2021r. w godz. 10:00 – 15:00
działania kulinarne, działania dietetyczne, edukacja nt. racjonalnego gospodarowania żywnością
Wartkowice 08.02.2021r. w godz. 10:00 – 15:00
działania kulinarne, działania dietetyczne, edukacja nt. racjonalnego gospodarowania żywnością
Poddębice 16.02.2021r. w godz. 10:00 – 15:00
działania kulinarne, działania dietetyczne, edukacja nt. racjonalnego gospodarowania żywnością
Warta 18.02.2021r. w godz. 9:00 – 14:00
działania kulinarne, działania dietetyczne, edukacja nt. racjonalnego gospodarowania żywnością
Marzec
Skomlin 01.03.2021r. w godz. 10:00 – 15:00
działania kulinarne, działania dietetyczne, edukacja nt. racjonalnego gospodarowania żywnością
Mokrsko 02.03.2021r. w godz. 10:00 – 15:00
działania kulinarne, działania dietetyczne, edukacja nt. racjonalnego gospodarowania żywnością
Łubnice 05.03.2021r. w godz. 11:00 – 16:00
działania kulinarne, działania dietetyczne, edukacja nt. racjonalnego gospodarowania żywnością
Ładzice 08.03.2021r. w godz. 11:00 – 16:00
działania kulinarne, działania dietetyczne, edukacja nt. racjonalnego gospodarowania żywnością
Gomunice 09.03.2021r. w godz. 11:00 – 16:00
działania kulinarne, działania dietetyczne, edukacja nt. racjonalnego gospodarowania żywnością
Galewice 12.03.2021r. w godz. 11:00 – 16:00
działania kulinarne, działania dietetyczne, edukacja nt. racjonalnego gospodarowania żywnością
Sokolniki 15.03.2021r. w godz. 11:00 – 16:00
działania kulinarne, działania dietetyczne, edukacja nt. racjonalnego gospodarowania żywnością
Bolesławiec 16.03.2021r. w godz. 11:00 – 16:00
działania kulinarne, działania dietetyczne, edukacja nt. racjonalnego gospodarowania żywnością
Kwiecień
Burzenin 06.04.2021r. w godz. 10:00 – 14:00
działania kulinarne, działania dietetyczne, edukacja nt. racjonalnego gospodarowania żywnością
Czastary 08.04.2021r. w godz. 10:00 – 14:00
działania kulinarne, działania dietetyczne, edukacja nt. racjonalnego gospodarowania żywnością
Dobryszyce 12.04.2021r. w godz. 10:00 – 14:00
działania kulinarne, działania dietetyczne, edukacja nt. racjonalnego gospodarowania żywnością
Działoszyn 15.04.2021r. w godz. 10:00 – 14:00
działania kulinarne, działania dietetyczne, edukacja nt. racjonalnego gospodarowania żywnością
Konopnica 19.04.2021r. w godz. 10:00 – 15:00
działania kulinarne, działania dietetyczne, edukacja nt. racjonalnego gospodarowania żywnością
Maj
Burzenin 05.05.2021r. w godz. 10:00 – 14:00
działania kulinarne, działania dietetyczne, edukacja nt. racjonalnego gospodarowania żywnością
Czastary 08.04.2021r. w godz. 10:00 – 14:00
działania kulinarne, działania dietetyczne, edukacja nt. racjonalnego gospodarowania żywnością
Dobryszyce 12.04.2021r. w godz. 10:00 – 14:00
działania kulinarne, działania dietetyczne, edukacja nt. racjonalnego gospodarowania żywnością
Działoszyn 15.04.2021r. w godz. 10:00 – 14:00
działania kulinarne, działania dietetyczne, edukacja nt. racjonalnego gospodarowania żywnością
Konopnica 19.04.2021r. w godz. 10:00 – 15:00
działania kulinarne, działania dietetyczne, edukacja nt. racjonalnego gospodarowania żywnością
Maj
Lgota Wielka 05.05.2021r. w godz. 10:00 – 14:00
działania kulinarne, działania dietetyczne, edukacja nt. racjonalnego gospodarowania żywnością
Nowa Brzeźnica 06.05.2021r. w godz. 10:00 – 14:00
działania kulinarne, działania dietetyczne, edukacja nt. racjonalnego gospodarowania żywnością
Kamieńsk 07.05.2021r. w godz. 10:00 – 14:00
działania kulinarne, działania dietetyczne, edukacja nt. racjonalnego gospodarowania żywnością
Sieradz 17-18.05.2021r. w godz. 10:00 – 14:00
działania kulinarne, działania dietetyczne, edukacja nt. racjonalnego gospodarowania żywnością
Czerwiec
Wieluń 01.06.2021r. w godz. 09:00 – 14:00
działania kulinarne, działania dietetyczne, edukacja nt. racjonalnego gospodarowania żywnością
Dalików 04.06.2021r. w godz. 10:00 – 14:00
działania kulinarne, działania dietetyczne, edukacja nt. racjonalnego gospodarowania żywnością
Pajęczno 11.06.2021r. w godz. 10:00 – 15:00
działania kulinarne, działania dietetyczne, edukacja nt. racjonalnego gospodarowania żywnością
Lipiec
Sieradz (gmina) 01.07.2021r. 05.07.2021r. w godz. 10:00 – 14:00
działania kulinarne, działania dietetyczne, edukacja nt. racjonalnego gospodarowania żywnością
Strzelce Wielkie 20.07.2021r. w godz. 10:00 – 14:00
działania kulinarne, działania dietetyczne, edukacja nt. racjonalnego gospodarowania żywnością
Zduńska Wola 12.07.2021r. w godz. 10:00 – 14:00
działania kulinarne, działania dietetyczne, edukacja nt. racjonalnego gospodarowania żywnością
Kleszczów 09.07.2021r. w godz. 10:00 – 15:00
działania kulinarne, działania dietetyczne, edukacja nt. racjonalnego gospodarowania żywnością
Sierpień
Wróblew 04.08.2021r. w godz. 10:00 – 14:00
działania kulinarne, działania dietetyczne, edukacja nt. racjonalnego gospodarowania żywnością
Ostrówek 06.08.2021r. w godz. 10:00 – 14:00
działania kulinarne, działania dietetyczne, edukacja nt. racjonalnego gospodarowania żywnością
Wierzchlas 11.08.2021r. w godz. 10:00 – 14:00
działania kulinarne, działania dietetyczne, edukacja nt. racjonalnego gospodarowania żywnością
Siemkowice 16.08.2021r. w godz. 10:00 – 14:00
działania kulinarne, działania dietetyczne, edukacja nt. racjonalnego gospodarowania żywnością
Wrzesień
Wieruszów 07.09.2021r. w godz. 10:00 – 14:00
działania kulinarne, działania dietetyczne, edukacja nt. racjonalnego gospodarowania żywnością
Osjaków 08.09.2021r. w godz. 10:00 – 14:00
działania kulinarne, działania dietetyczne, edukacja nt. racjonalnego gospodarowania żywnością
Kamieńsk 16.09.2021r. w godz. 10:00 – 15:00
działania kulinarne, działania dietetyczne, edukacja nt. racjonalnego gospodarowania żywnością
Sulmierzyce 17.09.2021r. w godz. 10:00 – 15:00
działania kulinarne, działania dietetyczne, edukacja nt. racjonalnego gospodarowania żywnością
W sprawach spornych lub nieuregulowanych w Wytycznych należy kontaktować się z ZO. PKPS w Sieradzu – Tel. 43 822 58 49 lub RN PKPS Warszawa Tel. 622 64 36 p. Michał Jakonowicz
UWAGA
W związku z sytuacją epidemiologiczną związaną z COVID-19 harmonogram może ulec zmianie.