FEAD 2014-2020 PODPROGRAM 2018

 

Zarząd Okręgowy PKPS w Sieradzu po raz kolejny przystąpił do realizacji Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym (FEAD) – Podprogram 2018. Celem głównym w ramach Podprogramu 2018 jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictw w działaniach towarzyszących w okresie od sierpnia 2018 r. do czerwca 2019 r.

W Podprogramie 2018 uprawnione osoby korzystające z pomocy mogą otrzymać różnorodne produkty żywnościowe.

Razem na 1 osobę w ciągu trwania FEAD 2018 – przysługuje około 49 kg.

Rodzaje artykułów spożywczych w poszczególnych grupach towarowych:

  • artykuły warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe),
  • artykuły skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • artykuły mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • artykuły mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju, kabanosy wieprzowe),
  • cukier (cukier biały, miód nektarowy wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).

 

Zestaw na Podprogram 2018 artykułów spożywczych dla jednego odbiorcy obejmuje:

 

W tegorocznej edycji POPŻ zmieniło się kryterium dochodowe uprawniające do pomocy żywnościowej. Od 1 października 2018 r. wynosi - dla osoby samotnie gospodarującej 1402 zł (wcześniej: 1268 zł) a dla osoby w rodzinie 1056 zł (wcześniej 1028 zł).

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa to nie tylko dystrybucja artykułów spożywczych, lecz także konkretne wsparcie dla osób znajdujących się w trudnym położeniu życiowym i materialnym, które ma pomóc im wyjść z ubóstwa i powrócić do społeczeństwa. Służą temu warsztaty kulinarne, dietetyczne, zarządzania budżetem domowym oraz przeciwdziałania marnowania żywności.

Harmonogramy planowanych działań towarzyszących w ramach realizacji FEAD

LISTOPAD 2018

1.

warsztaty kulinarne

Działoszyn

2.

warsztaty przeciwdziałania marnotrawienia żywności

Działoszyn

3.

warsztaty edukacji ekonomicznej

Działoszyn

4.

warsztaty kulinarne

Klonowa

5.

warsztaty dietetyczne

Klonowa

6.

warsztaty przeciwdziałania marnotrawienia żywności

Klonowa

7.

warsztaty edukacji ekonomicznej

Osjaków

8.

warsztaty kulinarne

Osjaków

9.

warsztaty dietetyczne

Osjaków

10.

warsztaty kulinarne

Pajęczno

11.

warsztaty dietetyczne

Pajęczno

12.

warsztaty przeciwdziałania marnotrawienia żywności

Pajęczno

13.

warsztaty kulinarne

Wieruszów

14.

warsztaty edukacji ekonomicznej

Wieruszów

15.

warsztaty przeciwdziałania marnotrawienia żywności

Wieruszów

 

Harmonogram spotkań może ulec niewielkim zmianom.

Copyright Nazwa.pl