FEAD 2014-2020 PODPROGRAM 2018
Zarząd Okręgowy PKPS w Sieradzu po raz kolejny przystąpił do realizacji Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym (FEAD) – Podprogram 2018. Celem głównym w ramach Podprogramu 2018 jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictw w działaniach towarzyszących w okresie od sierpnia 2018 r. do czerwca 2019 r.
W Podprogramie 2018 uprawnione osoby korzystające z pomocy mogą otrzymać różnorodne produkty żywnościowe.
Razem na 1 osobę w ciągu trwania FEAD 2018 – przysługuje około 49 kg.
Rodzaje artykułów spożywczych w poszczególnych grupach towarowych:
- artykuły warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe),
- artykuły skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- artykuły mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- artykuły mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju, kabanosy wieprzowe),
- cukier (cukier biały, miód nektarowy wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
Zestaw na Podprogram 2018 artykułów spożywczych dla jednego odbiorcy obejmuje:
W tegorocznej edycji POPŻ zmieniło się kryterium dochodowe uprawniające do pomocy żywnościowej. Od 1 października 2018 r. wynosi - dla osoby samotnie gospodarującej 1402 zł (wcześniej: 1268 zł) a dla osoby w rodzinie 1056 zł (wcześniej 1028 zł).
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa to nie tylko dystrybucja artykułów spożywczych, lecz także konkretne wsparcie dla osób znajdujących się w trudnym położeniu życiowym i materialnym, które ma pomóc im wyjść z ubóstwa i powrócić do społeczeństwa. Służą temu warsztaty kulinarne, dietetyczne, zarządzania budżetem domowym oraz przeciwdziałania marnowania żywności.
Harmonogramy planowanych działań towarzyszących w ramach realizacji FEAD
LISTOPAD 2018
1. | warsztaty kulinarne | Działoszyn |
2. | warsztaty przeciwdziałania marnotrawienia żywności | Działoszyn |
3. | warsztaty edukacji ekonomicznej | Działoszyn |
4. | warsztaty kulinarne | Klonowa |
5. | warsztaty dietetyczne | Klonowa |
6. | warsztaty przeciwdziałania marnotrawienia żywności | Klonowa |
7. | warsztaty edukacji ekonomicznej | Osjaków |
8. | warsztaty kulinarne | Osjaków |
9. | warsztaty dietetyczne | Osjaków |
10. | warsztaty kulinarne | Pajęczno |
11. | warsztaty dietetyczne | Pajęczno |
12. | warsztaty przeciwdziałania marnotrawienia żywności | Pajęczno |
13. | warsztaty kulinarne | Wieruszów |
14. | warsztaty edukacji ekonomicznej | Wieruszów |
15. | warsztaty przeciwdziałania marnotrawienia żywności | Wieruszów |
Harmonogram spotkań może ulec niewielkim zmianom.