Program Operacyjny Pomoc Żywnościowe 2014-2020 Podprogram 2018, którego byliśmy realizatorem, trwał w okresie od sierpnia 2018 do czerwca 2019r. celem głównym w ramach Podprogramu 2018 było zapewnienie osobą objętym Programem – spełniającym wyznaczone kryteria pomocy żywnościowej oraz uczestnictwo w działaniach towarzyszących. W Podprogramie 2018 osoby uprawnione korzystając z pomocy otrzymały różnorodne produkty żywnościowe. Zestaw produktów w Podprogramie 2018 obejmował:
- Groszek z marchewką – 3,6 kg – 9 szt.
- Fasola biała – 3,6 kg – 9 szt.
- Koncentrat pomidorowy – 1,6 kg – 10 szt.
- Buraczki wiórki – 1,05 kg – 3 szt.
- Powidła śliwkowe – 1,8kg – 6 szt.
- Makaron jajeczny – 4,5 kg – 9 szt.
- Makaron kukurydziany bezglutenowy – 0,5 kg – 1 szt.
- Ryż biały – 3,0 kg – 3 szt.
- Kasza gryczana – 1,5 kg – 3 szt.
- Herbatniki maślane – 0,8 kg – 4 szt.
- Mleko UHT – 7 l – 7 szt.
- Ser podpuszczkowy-dojrzewający – 2,4 kg – 6 szt.
- Szynka drobiowa – 3,0 kg – 10 szt.
- Szynka wieprzowa mielona – 2,1 kg – 7 szt.
- Pasztet wieprzowy – 0,64 kg – 4 szt.
- Kabanosy wieprzowe – 0,36 kg – 3 szt.
- Filet z makreli w oleju – 1,7 kg – 10 szt.
- Cukier biały – 4,0 kg – 4 szt.
- Miód – 0,4 l – 1 szt.
- Olej rzepakowy – 4l – 4 szt.
- Gołąbki w sosie pomidorowym – 1,6 kg – 2 szt.
Łączna ilość rozdysponowanej żywności 1073,74 ton, której wartość wynosi 5,027,515.51 zł. Łączna ilość przekazanych paczek żywnościowych wynosi 109,381 sztuk oraz liczba przekazanych posiłków 2,163. Z pomocy żywnościowej z Podprogramu 2019 skorzystało 18,809 osób. Podprogram 2018 realizowany był poprzez 42 organizacje Partnerskie Lokalne z którymi zawarte były umowy.
Działania towarzyszące
Stanowią jedno z narzędzi Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa – Podprogram 2018. Są to cykliczne różne działania oferowane wszystkim odbiorcom pomocy żywnościowej, które mają na celu włącznie społeczne tych osób m. In. poprzez; wspólne inicjatywy na rzecz społeczności lokalnej, zmierzającej do wyjścia z ubóstwa, pomoc niezbędna do zaspokojenia podstawowych potrzeb życiowych osób korzystających z pomocy żywnościowej w. w. działaniami były również działania współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym w formie:
- warsztatów kulinarnych dla różnych grup pokoleniowych z udziałem kuchmistrza i dietetyka pokazującym różne możliwości przygotowania potraw z wykorzystaniem otrzymanych artykułów spożywczych W Podprogramie 2018 przeprowadziliśmy 49 tych działań, w których uczestniczyło 721 osób
- 3 warsztaty ekonomiczne z udziałem 54 osób
- 45 warsztatów dietetycznych, w których uczestniczyło 631 osób
- programy edukacyjne dot. przeciwdziałaniu marnotrawienia żywności w ilości 44 z udziałem 634 osób
Ogółem było 141 działań towarzyszących w których uczestniczyło 2046 osób