PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020
JEST WSPÓŁFINANSOWANY Z EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU
POMOCY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCYM
Podsumowanie realizacji Programu FEAD Podprogram 2019
Realizacja dystrybucji artykułów żywnościowych w Podprogramie 2019 przedstawia się następująco:
- przekazaliśmy ogółem osobom najbardziej potrzebującym 1110026 kg żywności;
- wydaliśmy 91.250 paczek żywnościowych;
- z pomocy skorzystało 17.608 osób, w tym 8.815 kobiet i 8.793 mężczyzn;
- wiek osób objętych pomocą:
* 15 lat lub poniżej – 4.413 osób
*65 lat lub powyżej – 2.153 osób
* pozostałe osoby – 11.042 osób
- grupy odbiorców to:
* bezdomni – 55 osób
* niepełnosprawni – 2.325 osób
* migranci – 44 osoby
* osoby z pozostałych grup – 15.184 osób
W ramach działań towarzyszących przeprowadziliśmy:
- 3 warsztaty ekonomiczne w których uczestniczyło 45 osób
- 69 warsztatów kulinarnych w których uczestniczyło 828 osób
- 40 zajęć w ramach programu dotyczącego przeciwdziałania marnotrawienia żywności w których uczestniczyło 392 osób.
Łącznie przeprowadziliśmy 112 działań towarzyszących w których uczestniczyło 1.265 osób, w tym 1.188 kobiet i 77 mężczyzn.
Wiek uczestników warsztatów:
- 15 lat i poniżej – 0 osób
- 65 lat i powyżej – 43 osoby
- pozostałe osoby – 1.222 osób
Grupy odbiorców:
- bezdomni – 0 osób
- niepełnosprawni – 66 osoby
- migranci – 0 osób
- osoby z pozostałych grup – 1.199.